یاشیل   yaşil
یاشیل   yaşil

یاشیل yaşil

مطالبی در مورد روستای خمس

با سلام 

 عزیزانی که این مطالب را مطالعه می کنند به حضورشان عرض می کنم که  مطالب درج شده در مورد خمس اطلاعات و مطالعات اینجانب صحابعلی مهدی زاده  می باشد که از منابع در دسترس به دست آمده است. 

بعضا شاید مطالب دقیق تر از این در دسترس عزیزان باشد که در صورت تمایل میتوانند منابع دقیق آن را به اینجانب اطلاع دهند تا بتوانیم مطالب غنی تری را در شناخت خمس بگنجانیم. 

تاریخچه خمس(khemes):                   

 

با توجه به وجود قبرستانهای باستانی متروکه (گورهای گبری) در نقاط مختلف خمس می توان آن را یک روستای بالای 2000 سال قدمت دانست،از این قبرستانها میتوان به ارمنی کندی- گور قبیری(دیای فعلی)-دیکلی داش و ... اشاره کرد.  

 خمس(khams): 

خمس در لغت به معنی پنج عربی است ،در کذشته به خاطر این که همه روستاها مورد غارت حمله وران قرار میگرفتند، وچپاول می شدند، بزرگان پنج ده( کلکیین(دیکلی داش) ، اویسی ، دیا(کامانایی) ، ارمنی کندی و دورد اولر ) تصمیم میگیرند در تپه ای کنار هم جمع شده و از حمله دیگران در امان باشند.  

بنابراین در تپه ای که هم اکنون در قله آن حرم آقا میرزمان(ع) بنا گردیده است،جمع شده اند که این مطلب با توجه به آثار موجوددر منطقه عقلانی تر است. 

   

 خمیس: 

خمیس یعنی لشکری که پنج فوج داشته باشد وآن مقدمه و قلب و میمنه و میسره و ساقه باشد، که این مطلب نیز صحت کلمه خمس را تایید می نماید.

 

 جمیس:

افرادی هستند معتقدند که روستا در سالیان دور به این اسم شناخته می شده است. 

جمیس به معنی شربت یا پمادی بوده که از ترکیب شیر اسب و چند عصاره گیاهی برای درمان بعضی از بیماریها از جمله برای آسم و سل کاربرد داشته وچون در این محل آن داروی سنتی تهیه می شده به این اسم معروف بوده ، که بنده در مورد رد یا تایید آن منبع دقیقی در دسترس ندارم.

 

چرا به خمس عربستان گویند؟ 

با توجه به این که در خمس زمانی مکتبخانه ای بوده و در سطح حوزه علمیه حال حاضر که در آنجا طلبه هایی تعلیم می دیدند،بنابراین روستای خمس به روستای هفتاد عبا بدوش معروف بوده و با توجه به این که به تعالیم دینی و مذهبی اهمیت خاصی می دادند و تعلیم و رواج علم عربی و کاربرد آن در خمس نسبت به روستاهای دیگر پیشی داشته است.